Spoedbehandeling

KUNSTGEBIT IN ÉÉN DAG

Uw kunstgebit in een dag klaar

Een kunstgebit in één dag redt uw plannen

Een kunstgebit in een dag laten maken, het kan zomaar nodig zijn. U gaat morgen op vakantie of u moet de volgende dag een lezing houden en dan breekt uw gebit. Normaal gesproken een ramp omdat het weken duurt om een nieuw gebit te maken. Gelukkig zijn er diverse tandheelkundige centra of tandprothetici die de mogelijkheid aanbieden om een kunstgebit in 1 dag te vervaardigen. Vaak zijn het klinieken waar een laboratorium in huis is, dat scheelt veel tijd.

Alle stappen doorlopen

Een gewoon kunstgebit laten maken duurt een aantal weken waarin diverse verschillende stappen in de behandeling worden doorlopen. Als u een kunstgebit in een dag wilt laten maken is het wel belangrijk dat al deze stappen doorlopen worden. Een enkele keer wordt er een stap overgeslagen, bijvoorbeeld de tweede of definitieve afdruk, waardoor de kwaliteit van het kunstgebit niet optimaal zal zijn.

Van uw eigen tanden naar een kunstgebit in 1 dag

Als u nog uw eigen tanden en kiezen hebt is kunt u een immediaat prothese nemen. Waar vroeger het advies gegeven werd om wekenlang zonder tanden te lopen om eerst de kaken te laten genezen, weten we nu dat dat niets uitmaakt. Het beste is daarom om eerst een noodgebit of een immediaat prothese te nemen. Dan worden uw tanden en kiezen getrokken en krijgt u uw kunstgebit in een dag.
Een immediaat prothese is een gebit wat van te voren gemaakt wordt. Dus u gaat dan wel van uw eigen tanden naar een kunstgebit in een dag tijd, maar het kunstgebit maken kan eerder, net wanneer het u uitkomt. Als het gebit klaar is worden in één zitting uw laatste tanden en kiezen getrokken en krijgt u het immediaat gebit direct in. U heeft dan ook een kunstgebit in één dag.
Na een aantal maanden wordt dit noodgebit voorzien van een nieuwe basis, een rebasing. Dit zorgt ervoor dat het gebit weer beter past na het genezen van de wonden en het slinken van de kaken.

Implanteren en een nieuw kunstgebit in een dag

Enkele klinieken bieden u de mogelijkheid om een kunstgebit in een dag op implantaten te laten maken. Dit is mogelijk als u al tandeloos bent en uw kaken genezen zijn. Ook hier wordt dan het nieuwe kunstgebit gemaakt in de periode ervoor. U komt dan ’s morgens in de kliniek, waar ze bij u implanteren en uw kunstgebit in één dag aanpassen aan de implantaten. Na het zetten van de implantaten wordt een afdruk gemaakt en het kunstgebit voorzien van de nodige constructie. Aan het eind van de dag is alles af. Deze methode is echter wel omstreden. Het probleem met zo’n kunstgebit in een dag is dat de implantaten niet vastgroeien als er krachten op komen vlak na het implanteren. Het succespercentage is dan ook (veel) lager dan de standaard methode waarbij eerst de implantaten vastgroeien en pas daarna met een klikgebit worden belast.

Een kunstgebit in een dag als u al implantaten heeft.

Indien u al implantaten heeft is de procedure voor een kunstgebit in 1 dag hetzelfde als bij een kunstgebit zonder implantaten. In dit geval kunt u rustig uw kunstgebit in een dag laten maken bij een tandarts of tandprotheticus.