Veelgestelde vragen

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden die wellicht interessant voor u zijn. Mocht u toch uw vraag niet kunnen vinden, aarzel dan niet om ons een bericht te sturen. Dat kan hier.

Mijn kunstgebit is gebroken. Wat nu?
Neem direct contact met ons op. U kunt snel bij ons terecht en in veel gevallen kunnen we de reparatie uitvoeren terwijl u wacht. Ga in geen geval zelf lijmen of de prothese bewerken. Dit kan een professionele reparatie onmogelijk maken en uw garantie komt te vervallen.
Waarom moet ik regelmatig mijn prothese laten controleren?
Bij een volledige gebitsprothese (kunstgebit) slinken over verloop van tijd de kaken. De onderkaak slinkt hierbij sneller dan de bovenkaak. Hierdoor kan de gebitsprothese los gaat zitten of klachten veroorzaken. Bij regelmatige controle kunnen problemen worden voorkomen en, indien nodig, de pasvorm worden aangepast (rebasen). Dit is vooral belangrijk, indien tanden en kiezen kort geleden zijn getrokken of wanneer uw gebitsprothese ouder is dan 5 jaar. In het laatste geval kan vervanging van de prothese wenselijk zijn.
Wat is een implantaat?
Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een soort kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingprothese. Lees meer over implantaatprotheses
Worden prothesen van verschillende materialen gemaakt?
Ja, de kunstharsprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars, waarin de kunsttanden en –kiezen zijn verankerd. De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden en –kiezen.
Mijn prothese zit regelmatig te ruim en de tandarts rebased deze dan. Wat is dit?
Dit is opnieuw opmeten en passend maken op de kaak.
Mijn tandarts adviseert een kunstgebit. Heeft u meer informatie over deze grote overstap?
In de folder van ‘eigen gebit naar kunstgebit’ van het Ivoren Kruis leest u meer over deze grote verandering.
Hoe lang duurt het voordat ik een nieuwe prothese heb?
Vanaf het eerste bezoek tot het daadwerkelijk plaatsen werken wij zelfstandig aan uw prothese. Hierbij bespreken wij met u uw persoonlijke wensen. Na enige bezoeken aan onze praktijk beoordelen wij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de techniek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk. Als alles is goedgekeurd wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van een nieuw kunstgebit moet u rekenen op ongeveer vijf bezoeken. De kosten van een prothese zal veelal door ons direct bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Wij kunnen u hierover nader voorlichten.
Tips voor uw prothese
Doe het gebit ’s nachts uit
Laat uw gebit en de mond minstens een keer per twee jaar controleren
Repareer nooit zelf uw gebit
Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen
Vul de wasbak met water voordat u uw gebit schoonmaakt
Borstel ook de kaken en het tandvlees
Gebruik geen huis-, tuin- en keukenmiddelen voor het schoonmaken van het gebit
Nuttig de eerste dagen zacht voedsel
Lees hardop als u spraakproblemen heeft
Raadpleeg bij reparatie of slechte pasvorm uw ….