TPP Dokman Sleeuwijk

Tandprothetische Praktijk Dokman voor kunstgebitten en gebitsprotheses. U kunt ook terecht voor kunstgebit reparaties en digitale gebitsprotheses.
Open NavigationOpen Search
  • Home
  • Behandeling
    • Volledige gebitsprothese
    • De implantaatprothese of Klikgebit
    • Digitale gebitsprothese
    • Immediaatprothese
    • Kunstgebit Reparatie
  • Vergoedingen
    • Zorgverzekeraars
  • Vragen
    • Nieuw kunstgebit
    • Organisatie van Nederlandse Tandprothetici
    • Veelgestelde vragen
    • Wanneer naar een tandprotheticus?
  • Over ons
    • Berichten
  • Contact
  • Folders
    • Van eigen gebit naar kunstgebit
    • Overkappingsprothese
    • Een nieuw kunstgebit
Home » Berichten » Informatie » Handleiding bij nieuw kunstgebit

Handleiding bij nieuw kunstgebit

juni 26, 2014 door TPP Dokman Reageer

U heeft een nieuw kunstgebit. Ook als u bij het wennen geen moeilijkheden ondervindt, is het toch verstandig de informatie door te lezen.

Wat kunt u zelf doen?

Goed schoonmaken

Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen van het nieuwe kunstgebit komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine , thee , wijn enzovoorts. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een prothesebortsel en zeep, of met speciaal prothesereiningsmiddel. Gebruik nooit heet water of aggressieve schoonmaakmiddelen zoals: schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

Masseer uw kaken regelmatig

U houdt uw kaken in betere conditie als u elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit, het tandvlees van de boven- en onderkaak masseert en reinigt. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel.

’s Nachts uw kunstgebit uitdoen

Doe uw kunstgebit, in ieder geval het ondergebit, s’nachts uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller. Het gevolg is dat uw kunstgebit niet meer goed past en gaat irriteren.

Waarschuwing!
Vijl of slijp zelf nooit aan uw kunstgebit. Als u daardoor de pasvorm verandert, kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie.

De tandprotheticus helpt bij ongemakken

Uw kunstgebit is met alle aandacht speciaal voor u gemaakt in de tandprothetische praktijk. Maar het zijn natuurlijk niet uw eigen tanden: uw kunstgebit blijft een vervanging. Daarom kunnen zich in indraagperiode problemen voordoen. U hoeft zicht niet te laten ontmoedigen, meestal kan de tandprotheticus een ongemak eenvoudig oplossen.

Pijnlijk tandvlees

Daar het tandvlees van uw kaak teer is kan een nieuw kunsgebit dit in het begin irriteren. Zulke pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf , u kan dan het beste teruggaan naar de tandprotheticus. Die kan de pijn verhelpen door kleine correcties aan uw kunstgebit aan te brengen. Voordat u met pijnklachten naar de tandprotheticus gaat moet u uw kunstgebit wel enige tijd gedragen hebben. Alleen dan is de plek van de klacht goed te zien. Soms zijn een aantal bezoeken aan de tandprotheticus nodig om de klacht naar uw tevredenheid op te lossen.

Moeilijk spreken

Na plaatsing van uw kunstgebit kunt u tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervinden. Dit is vaak een kwestie van gewenning. Als u hier last van heeft raden wij u aan extra te oefenen op woorden en klanken waar u moeite mee heeft.

Moeizaam eten

In het begin kan het eten moeizaam gaan. Om te wennen aan het eten met een kunstgebit kun u het beste beginnen met voorzichtig te eten. In het algemeen geldt, dat u met een kunstgebit geen extreme dingen kunt doen. U kunt dus beter niet uw mond wijd openen of uw tong ver uitsteken.

Smaak verandert

In het begin kan uw smaak een beetje veranderen. Na verloop van tijd herstelt dit zich vanzelf.

Meer of minder speeksel

De speekselvorming raakt door een nieuw kunstgebit wel eens in de war. U kunt een droge of juist te vochtige mond krijgen, dit gaat vanzelf weer over.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

De verantwoorde levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dat kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak kan de pasvorm met een nieuw basis (voering) hersteld worden. Laat uw kunstgebit om de twee jaar in elk geval controleren.

Garantie en nazorg

Uw kunstgebit is met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. De tandprotheticus geeft u een jaar garantie op duurzaamheid.

Bij meningsverschillen

Heeft u een meningsverschil met uw tandprotheticus en heeft u dat niet samen kunnen oplossen? Als u vindt dat de tandprotheticus aantoonbaar in gebreke is gebleven, kunt u schrijven naar de organisatie van nederlandse tandprothetici en om bemiddeling vragen.

Categorie: Informatie

Naar boven ▴

Volg ons TPP Dokman op social media

6
3
1

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aangesloten bij

TPP Dokman is aangesloten bij de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici
Kwaliteitsregister van Nederlandse Tandprothetici
ISO 9001 logo certificering

Tandprothetische Praktijk Dokman

Nieuwe Es 165
4254 AW Sleeuwijk

T: 0183-302257
E: tppd@xs4all.nl

Openingstijden

Maandag 08:30 – 11:30 en 13:00 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 11:30 en 13:00 – 17:00
Woensdag 08:30 – 10:30 en 13:00 – 17:00
Donderdag 08:30 – 11:30 en 13:00 – 17:00
Vrijdag 08:30 – 11:30

Kunstgebit Reparatie

Snel uw kunstgebit reparatie laten uitvoeren. Een kunstgebit reparatie kan meestal nog dezelfde dag. Als uw kunstgebit stuk is wilt u natuurlijk snel geholpen worden. Veel tandtechnische laboratoria of tandprothetisten geven de service dat u ook in het weekend of ’s avonds terecht kunt voor een kunstgebit reparatie als het niet kan wachten tot de volgende … Maak nu een afspraak!

Digitale gebitsprothese

De digitale gebitsprothese. In slechts 3 afspraken een perfect passend gebit! De techniek staat niet stil in de tandprothetiek, net als dat in allerlei andere sectoren gebeurd. Er zijn in de afgelopen jaren veel innovaties op het gebied van gebitsprotheses verricht. Sinds kort bieden wij in samenwerking met Avadent ook de digitale gebitsprothese als behandeling aan. … Meer informatie

De implantaatprothese of Klikgebit

De implantaatprothese ofwel klikgebit is verkrijgbaar als behandeling bij Tandprothetische Praktijk Dokman. Hieronder volgt een beknopt overzicht hoe onze behandeling voor de implantaatprothese in zijn werk gaat. Van advies tot prothese Als u besluit, dat u een nieuwe implantaat prothese wilt … Lees meer

Copyright © 2023 Tandprothetische Praktijk Dokman · Privacyverklaring AVG · Verklaring Medical Device Regulations ·